https://www.google.com.tr/maps/place/Hitit+%C3%9Cniversitesi+%C4%B0ktisadi+Ve+%C4%B0dari+Bilimler+Fak%C3%BCltesi/@40.5297753,34.8454456,13z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xe93cb45771f0407d!8m2!3d40.5310971!4d34.8981786?hl=tr

Ders İçerikleri

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

DERS İÇERİKLERİ


 

1.YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 9 zorunlu ders 23 kredi/32 AKTS Kredisi

 

4130107

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SOSYOLOJİ

Sosyolojinin konusu ve amacı nedir? Sosyolojinin diğer bilimler arasındaki yeri, sosyolojinin temel kavramları (sosyal yapı, kültürel yapı, aktör, grup, topluluk, sosyal sistem, sosyal rol ve sosyal statü, sosyal kurum vb.), sosyolojinin bir bilim haline gelişinin kısa tarihçesi. Çağdaş sosyolojinin kurucuları: Comte, Marx, Durkheim, Weber. Sosyolojide kuram ve araştırma teknikleri, sosyolojinin alt dalları, sosyal tabakalaşma ve sosyal hareketlilik, sosyal gruplar; birincil ve ikincil gruplar, küçük gruplar ve grup dinamiği. Aile ve birincil ilişkiler, sosyalleşme, sosyal değişme/dönüşme, sanayileşme, kentleşme, modernleşme ve uluslaşma süreçleri.

4130109

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ

Siyaset Biliminin bilimselliği ve temel kavramları: iktidar, ideoloji, devlet ve hükümet, siyasal özne, siyasal mekan ve siyasetin konusu, siyaset biliminin metodolojisi, siyasal sosyalleşme, siyasi partiler vb. konular ele alınacaktır. Ayrıca müfredatta bulunan siyaset bilimi alanındaki diğer derslerin anlaşılmasında temel olan kavram setleri üzerinde durulmaktadır.

4130111

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

TEMEL BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI –I 

Bilgisayar sistemleri ile ilgili temel bilgiler, bilgisayar donanım ve yazılımına giriş, DOS ve WINDOWS işletim sistemleri, kelime işleme, veri tabanı kullanımı, sunuş hazırlama, tablolama ve grafik uygulamaları, Internet, e-posta ve WWW bilgi ağı kullanımları, HTML ve JAVA programlama.

4130115

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

İKTİSADA GİRİŞ –I

_İktisat biliminin konusu, temel kavramları, iktisat bilimi ve mikro iktisat, tüketim teorisi, (fayda fonksiyonu, tüketici optimizasyonu, talep fonksiyonu), üretim teorisi, (üretim fonksiyonu, üretim fonksiyonu ve iletmenin davranışı, maliyet fonksiyonu, arz fonksiyonu), faktör piyasaları ve genel dengeye giriş.

4130119

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

TÜRK DİLİ –I

_Dilin tanımı, özellikleri ve çeşitleri; dil-millet, dil-düşünce, dil-kültür ilişkisi; yeryüzündeki diller, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihî (sözlü ve yazılı) gelişimi; Türkiye Türkçesinin tarihî gelişimi, ses bilgisi, ses olayları, şekil bilgisi (kelimede kök, gövde ve ekler), kelime türetme yolları, yazım kuralları ve uygulaması, noktalama işaretlerinin önemi, kullanıldığı yerler ve doğru kullanımı.

4130121

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ –I

_Osmanlı Türk Modernleşmesi. Osmanlının son Döneminde Düşünce Hareketleri. Savaşlar: Trablusgarp, Balkan I. ve II., I. Dünya   Savaşı Memleketin Durumu ve Cemiyetler. Kongreler. Ulusal Mücadeleye Karşı İsyanlar TBMM Kurtuluş Savaşı Barış Anlaşmaları Lozan: Dün ve Bugün

4130129

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

İNGİLİZCE –I

Öğrencilere İngilizce okuma, dinleme, yazma ve konuşma dil becerilerinin kazandırılmasını ve A2 seviyesinde sözcük dağarcığının geliştirilmesini sağlamak.

4130135

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

HUKUKA GİRİŞ

_Hukuka Giriş dersinin amacı sosyal bilim olan hukuk hakkında öğrencilere genel olarak hukuku ve hukuk dallarını tanıtmaktır. Bu amaçla her hukuk dalı ayrı ayrı, ancak kısa olarak ele alınmakta, ilgili kavramları açıklanmakta ve hukuk içerisindeki yeri belirlenmektedir. Bu derste, öğrencilerin hukuka ve hukuki kavramlara olan yabancılığını gidermek ve üst sınıflarda detaylı olarak görecekleri hukuk derslerine hazırlamak hedeflenmektedir.

4130137

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

GENEL MUHASEBE –I

_Muhasebenin tarihi gelişimi, Türkiye’deki mevzuat, Bilanço kavramı ve temel muhasebe dengesi ve Gelir tablosu kavramı ile faaliyet dönemi ve sonuç hesapları, aktif hesaplardan dönen varlıkların hazır ve menkul kıymetler, alacaklar ve stoklar ana başlıklar altında incelenmesi.




2.YARIYIL (1. SINIF BAHAR DÖNEMİ) Toplam 9 zorunlu ders 23 kredi/32 AKTS Kredisi

 

4130112

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

TEMEL BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI –II 

Bilgisayar sistemleri ile ilgili temel bilgiler, bilgisayar donanım ve yazılımına giriş, DOS ve WINDOWS işletim sistemleri, kelime işleme, veri tabanı kullanımı, sunuş hazırlama, tablolama ve grafik uygulamaları, Internet, e-posta ve WWW bilgi ağı kullanımları, HTML ve JAVA programlama.

4130120

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

TÜRK DİLİ –II

Kelime çeşitleri ve grupları. Cümle bilgisi; cümlenin unsurları, çeşitleri ve cümle tahlilleri. Kompozisyon ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ve uygulama örnekleri üzerinde durulması. Yazılı anlatım biçimleri: Dilekçe, rapor, iş mektupları, özgeçmiş gibi resmi yazılar ve makale, fıkra, deneme gibi fikir yazıları. Türk ve dünya klasiklerinden seçilmiş eserlerin okutulup değerlendirilmesi.

4130122

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ –II

Atatürkçü düşüncenin özellikleri. Yeni Türkiye devletinin siyasi, sosyal ve hukuki yapılaşması. Siyasi nitelikli inkılaplar: Saltanatın kaldırılması, cumhuriyetin ilanı ve Hilafetin kaldırılması. Sosyal nitelikli inkılaplar: Devletin laik platforma oturtulması, hukuk, eğitim ve diğer alanlardaki yenilikler. Türkiye Cumhuriyetinin hedefleri ve temel ilkeleri. Atatürk döneminde ekonomik yapılaşma ve dış politika.

4130126

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

İKTİSADA GİRİŞ –II

Makro iktisat ve temel makro iktisadi kavramlar, ekonomik akım şeması ve ekonomik birimler, milli gelir muhasebesi, temel makro ekonomik fonksiyonlar ve denge milli gelirin belirlenmesi, tüketim teorileri, tasarruf ve yatırım ilişkisi, Klasik ve Keynesyen iktisadi sistemin işleyişi, enflasyon, işsizlik, büyüme ve dışa açık ekonomi  makroekonomik ilişkiler, ödemeler dengesi ve ilgili konular.

4130130

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

YÖNETİM BİLİMİ

Yönetim biliminin tanımı, incelenmesi, temel yaklaşımlar ve gelişimi, yakın bilim dallarıyla ilişkisi. Kamu idaresi ile işletme yönetimi arasında amaç ve yöntemler açısından farklılık ve benzerlikler. Devlet idaresinde çeşitli yönetim süreçlerinin genel olarak incelenmesi ve bu konudaki teorik yaklaşımlar.

4130134

HDS: 2

AKTS: 3

Zorunlu

İNGİLİZCE –II

Öğrencilere İngilizce okuma, dinleme, yazma ve konuşma dil becerilerinin kazandırılmasını ve A2+ seviyesinde sözcük dağarcığının geliştirilmesini sağlamak.

4130136

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SOSYAL PSİKOLOJİ

Sosyal psikoloji alanı ve araştırma yöntemleri, sosyal algı ve sosyal biliş, tutumlar ve tutum değişimine ilişkin kuramsal yaklaşımlar, sosyal davranışı etkileyen psikolojik süreçler, sosyal etki ve uyma, grup dinamikleri, kişiler arası ilişkiler.

4130138

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

MEDENİ HUKUK

Medeni Hukuk kavramı, Medeni Hukukun dalları ve bunların temel kavramları; hak kavramı, kazanılması ve kaybedilmesi; Medeni Hukuka hakim genel İlkeler; dürüstlük kuralı, hakkın kötüye kullanılması, iyi niyet; hakkın öznesi olarak kişi; gerçek kişiler, tüzel kişiler, hak ehliyeti- fil ehliyeti kavramları ve buna ilişkin koşullar incelenecektir.

4130140

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

GENEL MUHASEBE –II

Aktif hesaplardan duran varlıkların mali, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ana başlıkları altında incelenmesi, pasif hesapların yabancı ve özkaynaklar ana başlıkları adı altında incelenmesi, Nazım hesapların işleyişi ve maliyet hesaplarının incelenmesi.

 

 

 

3.YARIYIL (2. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 6 zorunlu 1 seçmeli ders 21 kredi/30 AKTS Kredisi

 

4130209

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

KAMU MALİYESİ

Mali olayların tanımı ve özellikleri. Maliye biliminin konusu, tanımı ve diğer bilim dalları ile ilişkisi. Kamu kesimi ile özel kesim arsındaki ilişki. Kamu kesiminde amaçlar ve araçlar. Kamu kesiminin örgütlenmesi. Bütçenin tanımı ve fonksiyonları. Bütçe ilkeleri ve bu ilkelerden sapma örnekleri. Bütçe süreci. Kamu harcamalarının tanımı ve sınıflandırılması. Kamu gelir çeşitleri. Vergi teorisi: Vergilemede temel kavramlar, vergi çeşitleri, vergileme ilkeleri, vergi yükü ve vergilemeye karşı tepki. Devlet borçlanması ve ekonomik etkileri.

4130211

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ –I

Antik Yunan dünyasının toplumsal ve siyasal yapısı: Polis, Doğa Felsefesi, Sofistlerin düşüncesi, Sokrates (Siyaset ve ahlak), Platon-İdealar Felsefesi İdeal Devlet (Politeia) Nomoi, Aristoteles-genel felsefesi,  toplumsal ve siyasal düşünceleri, Epikurosçu Okul, Stoa Okulu

4130213

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

İDARİ HUKUKU

İdare hukuku kavramı ve idare hukukun kaynakları, idare hukukunun anayasal ilkeleri, idari eylemler, idari sözleşmeler, kamu hizmeti, kolluk faaliyetleri, idarenin sorumluluğu, kamu görevlileri, idari yargı.

4130215

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

ANAYASA

Siyasal sistem ve devlet. Anayasa ve anayasacılık kavramı. Anayasanın işlevi, kurucu iktidar. Devletin işlevleri ve hükümet sistemleri. Siyasal rejimler ve demokrasi. Temel hak ve özgürlükler. Siyasi partiler. Seçim ve seçim sistemleri. Anayasa yargısı. Türk anayasal düzeninin genel değerlendirmesi.

4130219

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SİYASİ TARİH –I

Siyasi tarih tanımı. Dünya kültürleri arasında etkileşim, antik dönemden modern zamanlar arasında köprü kuran fikir ve kavramlar. Antik tarih ve siyasi tarih: tarım uygarlığı dönemi, Ortadoğu’da İslam medeniyetinin üstünlüğü (MÖ 5000-MÖ.500). Medeniyetin yayılması: Yunan uygarlığı, İslam uygarlığının genişlemesi, Avrupa’nın yükselişi, Avrupa’nın denizlerde üstünlük kurması, ulus-devletin belirmesi. Devrimler çağı (1776-1848): Amerikan Devrimi, Fransız Devrimi, Viyana Kongreler Sistemi, 1830 ve 1848 Devrimleri, Endüstri devrimi ve sonuçları. Osmanlı-Avrupa İlişkileri

4130221

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

MATEMATİK

Küme kavramı. Sayı teorisi. Denklemler ve eşitsizlikler. Bağıntı ve fonksiyonlar. Doğrusal, üssel, logaritmik fonksiyonlar. Limit ve süreklilik. Türev kavramı ve fonksiyonların kritik noktalarının belirlenmesi. Grafik çizimi. İşletme ve iktisat alanlarında uygulama örnekleri.

DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ

4130217

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

SİYASET SOSYOLOJİSİ

Yöntem ve kavramsal çerçeve. İktidar: Mikro ve Makro(devlet). Kültür ve siyasal davranış. Aile, okul, medya ve kurumlar. Altyapı ve Üstyapı: Marx ve Weber. Sistem teorileri: Easton ve Parsons. Sınıf, ulus, yurttaşlık, Etnisite, çokkültürlülük, toplumsal cinsiyet, hemşehrilik, cemaat. Küreselleşme

4130223

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

BİLİM FELSEFESİ

Bilim nedir? Bilimsel teori nedir? Bilimsel hipotez ve teoriler verilerle nasıl desteklenir? Bilimsel açıklamaların ayırt edici özelliği nedir? Farklı bilimsel anlayışlar.

4130225

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

MİKRO İKTİSAT TEORİSİ

Mikroekonominin tanımı ve kapsamı. Temel kavramlar. Tüketim teorisi: Eş marjinal fayda ilkesi ve tüketici dengesi, farksızlık analizi ve tüketici dengesi. Piyasa talep analizi. Talep esnekliği ve çeşitleri. Üretim teorisi: Arz fonksiyonu ve arz esnekliği. Üretim fonksiyonu ve verim analizi, optimal faktör bileşiminin seçimi. Maliyet teorisi: Maliyet ve üretim ilişkisi, kısa ve uzun dönem firma maliyetleri. Talep, arz ve piyasa dengesi. Piyasa çeşitleri ve firma davranışları teorisi: Tam rekabet teorisi, monopol teorisi, monopollü rekabet teorisi, oligopol teorileri. Faktör fiyatları ve gelir bölüşümü. Genel denge teorisi. Rekabet teorisi 


 


4.YARIYIL (2. SINIF BAHAR DÖNEMİ) Toplam 6 zorunlu 1 seçmeli ders 21 kredi/30 AKTS Kredisi


4130204

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ –II

Roma Siyasal Düşüncesi, Hıristiyanlık ve Siyasal Düşünce, Feodalite ve Siyasal Düşünce, Laik İktidarın Belirmesi, Rönesans ve Reform’da Siyasal Düşünce, Machiavelli, Thomas More ve Etienne De La Boétie, Bodin ve Egemenlik, Hobbes: Leviathan, Montesquieu ve Locke, Rousseau ve Ulus Egemenliği.

4130206

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

İSTATİSTİK

İstatistiğe giriş: Günlük yaşamda istatistik, istatistiğin rolü. Veri tanımlama, açıklama ve karşılaştırması: Veri kaynakları, veri eğilimleri ve veri özetleme ölçüleri. Olasılık: Basit olasılık kavramları, rassal değişken ve olasılık dağılımları. Parametre tahmini ve hipotez testi: Örnekleme ve örnekleme dağılımları. Örnekleme teknikleri. Basit doğrusal regresyon ve korelasyon. Varyans analizi. Ki kare dağılımı ve kontenjans tablolarının analizi.

4130208

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

SİYASİ TARİH –II

İki Dünya Savaşı arasındaki temel dinamikler: Barış antlaşmalarına bağlılık, Lokarno dönemi ve sistemin çöküşü, İngiltere’nin “yatıştırma” siyaseti, Almanya’nın devlet çıkarları, ABD’nin siyaseti, Uzak Doğu ve Ortadoğu’da gelişmeler, İkinci Dünya Savaşı ve Konferanslar, Avrupa’nın yeniden şekillenişi: İkinci Dünya savaşından itibaren tarih, siyaset ve kültür. İki-kutuplu Dünya Sistemi: Avrupa’da Uzak Doğu’da ve Orta Doğu’da Soğuk Savaş, çatışmalar, sömürge imparatorluklarının dağılması, Üçüncü Dünya’nın yükselişi ve düşüşü: Bağlantısızlık hareketi ve sonuçları. Yumuşama: Yumuşamada çatışmalar. Soğuk Savaş sonrası yeni küresel düzen

4130238

HDS: 3

AKTS: 4

Zorunlu

BORÇLAR HUKUKU

Borçlar hukukunun konusu ve diğer hukuk dalları ile ilişkisi. Borç, borç ilişkisi ve sorumluluk kavramları. Borçların doğuşu ve borç ilişkisinin kaynakları. Sözleşmeler: Sözleşmelerin meydana gelmesi, sözleşmelerde şekil, sözleşmelerde irade bozukluğu, gabin ve temsil. Haksız fiiller. Sebepsiz zenginleşme. Borçların hükümleri ve üçüncü şahıslara etkisi. Müteselsil borçlar. Şarta bağlı borçlar. Pey akçesi. Cezai şart. Alacağın temliki. Borcun nakli, sona ermesi, özel borç ilişkileri ve başlıca sözleşme tipleri.

4130240

4130221

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

ÇAĞDAŞ DEVLET DÜZENLERİ

Devlet, siyasal düzen, siyasal sistem. Parlamenter Sistemin temel kurumları: İngiltere. Başkanlık sisteminin temel kurumları: ABD. Yarı başkanlık sisteminin temel kurumları: Fransa. Almanya’nın temel siyasal düzeni

4130246

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

TÜRK KAMU YÖNETİMİ

Kamu yönetiminin tanımı ve gelişimi. Kamu yönetiminin incelenmesinde başlıca yöntemler. Kamu yönetimi ve özel yönetim ilişkisi. Kamu yönetiminin örgütlenmesi. Türkiye’nin idari yapısı. Merkezden yönetim ve bürokrasi. Yerinden yönetimler ve demokrasi. Kamu görevlileri. Kamu hizmetleri. Kamu yönetiminin denetlenmesi.

DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ

4130202

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

İDARİ YARGI

İdare Üzerindeki Denetim Yolları, İdari Yargının Türkiye’deki Gelişimi ve Özellikleri, İdari Yargı Kuruluşları, Görev Dağılımı ve Görev Uyuşmazlıkları, İptal Davası, Tam Yargı Davası, İdari Yargılama Usulü ile İlgili Temel İlkeler, İdari Yargılama Usulü

4130210

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

TÜRK ANAYASA DÜZENİ

Osmanlı-Türk anayasal gelişmeleri. 1921, 1924 ve 1961 anayasaları. 1982 Anayasası, yapım süreci, özellikleri. Genel esaslar, temel hak ve ödevler. Cumhuriyetin temel organları: Yasama, yürütme ve yargının kuruluş ve işleyişi. İdarenin düzenleyici işlemleri, olağanüstü hal. Anayasanın değiştirilmesi ve anayasa yargısı.

4130212

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

MAKRO İKTİSAT TEORİSİ

Makroekonominin tanımı ve kapsamı. Milli gelirin ölçülmesi ve sorunları. İstihdam ve işsizlik. Basit Keynezgil sistem: Tüketim, tasarruf ve yatırım fonksiyonlarının analizi, milli gelir denge düzeyinin belirlenmesi, çarpan mekanizması, kamu sektörü ve milli gelir. Açık ekonomide milli gelir. Uzun dönem tüketim fonksiyonları. Yatırım modelleri ve hızlandıran mekanizması. Basit klasik sistemde denge. Para arzı ve talebi. Neo-Klasik Keynezgil sentez (IS-LM analizi). Parasalcı, Yeni Klasik ve Yeni Keynezgil akımlar. Toplam arz teorisinde yeni gelişmeler. Konjonktür modelleri. Enflasyon analizi. Makroekonomi politikaları. Ekonomik büyüme 


 


5.YARIYIL (3. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 4 zorunlu 2 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi



4130301

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

TÜRK SİYASAL HAYATI –I

Osmanlı toplumsal-siyasal düzeni ve bu düzenin bozulması. 19.Yüzyıl’da Osmanlı İmparatorluğu: Yenileşme Hareketleri, İktidar Mücadeleleri ve Yeni Osmanlı Hareketi. İkinci Meşrutiyet Dönemi Siyasal Hayat (1908-1918): Jön Türk Hareketi, İttihatçılar, savaşlar ve siyaset. Cumhuriyetin ilk yıllarında siyasal hayat (1923-1930): Yeni Meclis, Cumhuriyetin kurulması, 1924 Anayasası, çok partili hayat denemeleri ve Takrir-i Sükûn dönemi. 1930’lı Yıllar: Parti-Devlet Sistemi, Atatürk-İnönü gerilimi. Atatürk’ün siyasal düşüncesi. İkinci Dünya Savaşı Dönemi (1939-1945):  Savaş sırasında ideolojik çatışmalar, CHP’de ayrışmalar. Çok partili hayata geçiş dönemi ve iktidar değişimi (1945-1950).

4130303

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

CEZA HUKUKU

Ceza hukukunun temel ilkeleri, TCK genel hükümler. TCK’nin uygulanması. Suç genel teorisi. Yaptırım teorisi. Cezaların belirlenmesi ve cezaya etki eden sebepler. TCK özel hükümler. Suçların incelenmesi. Kamu görevlilerine özgü suçlar.

4130313

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Felsefe ve bilim tartışması. Yöntem kavramı. Farklı bilimsel paradigmalar. Pozitivist yöntem, Hermeneutic yöntem.Bilimsel bilginin özellikleri. Bilimsel kaynakların tasnifi, taranması, referans gösterme. Nitel ve nicel yöntemler. Bilimsel yazın.

4130315

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

SEMİNER

Dersin amacı, belli bir konunun araştırılma süreci; konunun belirlenmesi, çalışma takvimi hazırlanması, kaynak toplanması, uygulamalı çalışmanın yapılması, çalışmanın sözel sunumunun yapılarak; yazılı bir ödev hazırlanmasını, uygulamalı olarak yaptırmaktır. Konular, öğretim elemanlarınca belirlenir.

DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ

4130305

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

ÇAĞDAŞ SİYASAL AKIMLAR

Fransız Devrimi sonrası dönem ve siyasal düşünce. İdeoloji Kavramı ve Farklı ideoloji kuramları. Liberalizm, muhafazakarlık, sosyalizm ve Marksizm, faşizm. Neo ve post kuramlar.

4130307

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

TİCARİ HUKUK

Ticari işletme, tacir ve tacir sıfatının sonuçları, ticaret ünvanı ve diğer ticari adlar, ticaret sicili, haksız rekabet, ticari defterler, cari hesap ve tacir yardımcıları. Şirketler hukuku: Şirket kavramı ve adi şirketler, kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler.

4130309

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

POLİTİK EKOLOJİ

Ekosistemin ve ekolojinin temel kavramları. Ekoloji, toplum ve siyaset ilişkisi. Sosyal çevre bilimleri, politik ekoloji. Biyopolitika ve Foucault. Çevre felsefesi-çevre etiği yaklaşımları. Sosyal ekoloji. Ekoloji, sınıf , Ekomarksizm ve ekososyalizm. Mistik ekoloji. Piyasa ekonomisi içinde çevre: Yeşil Kapitalizm. Yeşil Siyasal Partiler. Tüketim Toplumunun Politik Ekolojisi. Ekolojik emperyalizm ve çevresel adalet tartışmaları.

4130311

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

YENİ KAMU YÖNETİMİ

Dünyadan yönetim olgusunu değiştiren olaylara bakış: küreselleşme; temel kavramlar. Küresel değişim dinamiklerinin kamu yönetimi alanındaki etkileri. Geleneksel kamu yönetiminin yapısal özellikleri, yönetimi incelenmesinde başlıca yaklaşımlar: yasal yaklaşımlar, kurumsal-yapısal yaklaşım, sistem yaklaşımı, siyasal yaklaşım. Neo-liberal teori ve yeniden yapılanma. Kamu yönetiminde farklılaşma dönemi; yeni kamu yönetiminin öngörülen yapısal özellikleri, Kamu Tercihi Teorisi, Sistem Yaklaşımı. Yeni Kamu Yönetimine Eleştiriler.

4130317

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

KARŞILAŞTIRMALI KAMU YÖNETİMİ

Karşılaştırmalı kamu yönetimi teorisi, karşılaştırma kriterleri geliştirme. Türk kamu yönetiminin genel ilkeleri.  ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya, Japonya ülke kamu yönetimi yapı ve yapıyı oluşturan anlayışlar.

4130355

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

MESLEKİ İNGİLİZCE –I

Genel olarak dilin doğası ve yabancı dil öğrenimi üzerine değerlendirmeler. Temel siyaset bilimi, sosyoloji, hukuk, iktisat, tarih, felsefe, bilimsel yöntem kavramları. Sosyal bilimlerden seçme metinler üzerinde inceleme.

4130375

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

DEMOKRASİ TEORİLERİ

Demokrasi kavramı ve tarihi. Demokrasinin nitelikleri ve ilkeleri. Doğrudan demokrasi ve temsili demokrasi. Özgürlük, eşitlik, adalet kavramları ve demokrasi. Farklı ideolojiler ve demokrasi: Liberal demokrasi, Sosyal demokrasi, Yeni demokrasi tartışmaları, Sivil itaatsizlik ve demokrasi. Demokrasi eleştirileri

 


6.YARIYIL (3. SINIF BAHAR DÖNEMİ) Toplam 4 zorunlu 2 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi


4130302

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

KAMU PERSONEL YÖNETİMİ

Kamu personel yönetiminin konusu ve yeni gelişmeler, personel alımı, yabancı ülkelerde işe alma, sınıflandırma ve kariyerleme, ücret, yükselme ve terfi, sicil, memurların hakları ve yükümlülükleri, memurların dernek ve meslek kuruluşlarıyla olan ilişkileri, memurların sosyal güvenliği ve emekliliği, disiplin ve disiplin cezaları, memurların eğitimi, örgüt psikolojisi ve insan ilişkileri, Türkiye’de personel reformu.

4130306

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

YEREL YÖNETİMLER

Yerinden yönetim ve merkeziyet kavramları, küreselleşmenin yerel yönetimler üzerindeki etkileri yerel yönetimlerin tarihsel gelişimi, yerel yönetim kuramları. Dünyadan farklı yerel yönetim sistemleri. Yerel yönetimlerin dayandığı temel ilkeler. Türkiye’de yerel yönetimlerin ortaya çıkışı, Osmanlı Devleti’nde yerel yönetimlerin kuruluş ve işleyişi. Türkiye’de devlet örgütlenmesi merkezi yönetim ve yerinden yönetim ayrımında yerel yönetimlerin bulundukları yer. Yerel yönetimlerin yapı ve işleyişleri: İl özel idaresi, Belediye ve Büyükşehir belediyesi, Köy. Yerel Yönetimler Maliyesi, Yerel Yönetim Birlikleri ve İşletmeleri, Bölgeleşme ve Kalkınma Ajansları.

4130314

HDS: 3

AKTS: 5

Zorunlu

TÜRK SİYASAL HAYATI –II

Demokrat Parti dönemi (1950-1960). 1960’lı Yıllar: Darbe, yeni siyasal sistem ve partiler, siyasal düşünce tartışmaları. 1970’li Yıllar: Muhtıra, Yeni siyasal sistem ve partiler, siyasal düşünce tartışmaları. 1980’lı Yıllar: Darbe, yeni siyasal sistem ve partiler, siyasal düşünce tartışmaları. Ekonomi politik süreç, karşılaştırmalı Türk Anayasaları, sivil toplum, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, yerel siyaset ve yerel seçimler.

4130316

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

SEMİNER

Dersin amacı, belli bir konunun araştırılma süreci; konunun belirlenmesi, çalışma takvimi hazırlanması, kaynak toplanması, uygulamalı çalışmanın yapılması, çalışmanın sözel sunumunun yapılarak; yazılı bir ödev hazırlanmasını, uygulamalı olarak yaptırmaktır. Konular, öğretim elemanlarınca belirlenir.

DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ

4130304

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

İŞ HUKUKU

İş hukukunun temel kavramları, uygulama alanları. İş sözleşmesi türleri, İşçi ve işverenin iş sözleşmesinden doğan hak ve borçları. İş sözleşmesinin feshi, çalışma süreleri, izin ve ücretler. Sosyal güvenlik kavramı. Sendikalar hukuku, Toplu iş sözleşmesi hukuku, grev, lokavt, hak ve menfaat uyuşmazlıkları.

4130308

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU

Kıymetli evrakın tanımı, özellikleri ve tasnifi. Kıymetli evrak teorileri. Nama, emre ve hamile yazılı kıymetli evrakın genel özellikleri. Kıymetli evrakın ziyai ve iptali. Kambiyo senetleri: Poliçe, bono, çek. Emtia senetleri. Hisse senetleri. Tahviller ve diğer menkul kıymetler.

4130310

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

KENT VE KONUT POLİTİKALARI

Konut gereksinimi ve konut istemi. Kalkınma ve konut ilişkisi. Kentsel dönüşüm. Türkiye’nin konut sorunları ve politikası. Konut politikasının uygulama araçları, kalkınma planlarında konut politikaları. Gecekondu ve sorunları. Kentbilimi ve toprak sorunu, Türkiye’de kentsel topraklar. Doğal yıkım olayları, afet ve acil durum yönetimi, barınma. Türkiye’de doğal yıkım yönetimi ve barınma.

4130312

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

SİYASAL EDEBİYAT

Edebiyat ve siyaset ilişkisi. Edebiyat kuramları. Örnek metin okumaları.

4130340

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

MESLEKİ İNGİLİZCE –II

İleri siyaset bilimi, sosyoloji, hukuk, iktisat, tarih, felsefe, bilimsel yöntem kavramları. Sosyal bilimlerden seçme metinler üzerinde inceleme.


 


7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 3 zorunlu 3 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi



4130401

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

ULUSLARARASI İKTİSAT

Uluslararası ekonomik olaylar, dış ticaret işlemler, üretim faktörlerinin politikaları, dış ekonomik ilişkilerin kalkınma üzerindeki etkileri, uluslararası ekonomik birleşmeler ve dünya para sistemi.

4130409

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

ULUSLARARASI POLİTİKA

Uluslararası Politika ve siyaset teorisi ilişkisi: Antikiteden günümüze genel bakış, uluslararası politikada gerçekçi akım ve teori ikilemi, uluslararası sistemin yapısı ve tarihsel süreç, devletlerin dış politika stratejileri, dış politika araçları, dış politikanın toplumsal-ulusal boyutları, ideoloji ve uluslararası ilişkilerin aldığı başlıca biçimler (Emperyalizm-Ulusçuluk-Statüko), uluslararası kuruluşlar, küreselleşme ve uluslararası hukuk.

4130413

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

KENTLEŞME

Kentleşme kavramı, Kentleşme nedenleri, kent planlamasının tanımı ve tarihsel gelişimi. Kent Kuramları. İnsan ekolojisine dayanan kent kuramları. Toplum bilimcilerin kent kuramı. Kent planlarının onaylanması, bölgesel planlama, Türkiye’de konut sorunları, gecekondu sorunu.

DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ

4130403

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

İNSAN HAKLARI

İnsan hakları ve kamu özgürlükleri kavramı, hak ve özgürlük ayrımı, insan hakları fikrinin tarihsel gelişimi. İnsan hakları teorileri, tabii hak anlayışı, pozitivist hak anlayışı, temel hak ve hürriyetlerin sınıflandırılması. İnsan haklarının uluslararası korunması fikri, uluslararası sözleşmeler ve temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sorunu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve içeriği. AİHM ve koruma mekanizması. Türkiye’de insan haklarının tarihi gelişimi. 1982 Anayasasında korunan temel hak ve özgürlükler.

4130405

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

VERGİ HUKUKU

Vergi Hukukunun kaynakları. Vergi kanunlarının uygulanması. Vergi Hukukunda yorum. Vergi ödevi, vergilendirme işlemleri. Vergi idaresinin yükümlülükleri, denetleme yolları. Vergi hukukunda süreler. Vergi ceza hukuku. Vergi sorunlarının idari aşamada çözümü, vergi yargılaması hukuku.

4130407

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

SİYASET PSİKOLOJİSİ

Siyaset Psikolojisinin temelleri. Siyasal toplumsallaştırma. Kitle kontrol araçları. Yabancılaşma. Dost ve düşman edinme: gelişim yaklaşımı. Etnik çatışmalara psikolojik yaklaşım. Siyasal algının ekonomisi. Kamuoyunun yapısı ve kaynakları. Kişilik ve kamuoyu: Lasswell’in Kişilik Gelişimi Kuramı. Otoriter Kişilik. Etkileyici iletişim ve tutum değişikliği.

4130411

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

KAMU YÖNETİMİNDE DENETİM

Yönetim, kamu yönetimi, kamu yönetimi disiplininin gelişmesi, Türkiye’de kamu yönetimi inceleme ve öğretiminin gelişmesi, kamu yönetimi siyaset ilişkisi, bürokrasi, Türk bürokrasisinin gelişimi, Türk kamu yönetiminin yapısı ve işleyişi, merkezi ve yerel yönetimler, diğer kamu kuruluşları, kamu yönetimi reformu.

4130415

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

İCRA İFLAS HUKUKU

İcra-İflâs hukuku temel bilgileri (organlar, şikâyet, icra harç ve giderleri, icra takibinin tarafları). İcra takibinin yolları. Tebligat, süreler, ödeme-icra emri, ödeme emrine itiraz, menfi tespit ve istirdat davaları, haciz, mal beyanı, borcun taksitle ödenmesi hacizde istihkak davaları.

4130417

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

TÜRK İDARE TARİHİ

Türklerde yönetim ve devlet kavramı, Hun İmparatorluğu, Göktürkler, Uygurlar, Önasya uygarlığı, Karahanlılar, Gazneliler, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu‟nun kuruluşu, yükseliş döneminde Osmanlılar, çöküş sürecinde Osmanlılar, kurtuluş sürecinde Türkiye.

4130419

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

E-DEVLET VE UYGULAMALARI

“Performans Yönetiminin Yükselişinin” nedenlerini anlama. Devletin tanımı ve E-Devletin çeşitli alt yapıları tanıma. E_Devletin yaptığı çeşitli alanlara yaptığı katkılara bakış. E-Devletin sorunlarının tespiti. E-Devlet üzerine eleştirilere bakış. E-devlet uygulamalarında Türkiye. E-Belediye Uygulamalarını Değerlendirme. Diğer Ülkelerdeki E-Devlet Uygulamalarına Bakış.

4130443

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi gelişimi, ortaklık ilişkilerinin dönemleri, kurumsal işbirliği: Ortaklık Komitesi ve Karma Parlamento Komisyonu, Gümrük Birliği Ortak Komitesi, Türkiye‟nin Avrupa Topluluklarına tam üyelik başvurusu, Türkiye-AT Ortaklık mevzuatı üye adaylığının benimsenmesi. Kopenhag Zirvesi Sonuç Bildirgesi ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine etkisi. Türkiye‟nin ,üye adaylığı kapsamında yerine getirmesi gereken yükümlülükler. Katılım Ortaklığı Belgesi ( KOB ), Ulusal Program ve Uyum Yasaları.




8.YARIYIL (4. SINIF BAHAR DÖNEMİ) Toplam 3 zorunlu 3 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi

 

4130406

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

ULUSLARARASI HUKUK

Uluslararası hukukun tarihçesi, Uluslararası hukukun kaynakları, devletin tanımı ve unsurları. Devletin ülkesel yetkileri. Deniz Hukuku, Hava Hukuku, Diplomatik Hukuk. Uluslararası terörizm ve uluslararası hukuk.

4130416

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

ÇEVRE SORUNLARI

Çevre tanımı. Çevre sorunlarının nedenleri ve ekolojik düşünce. Çevre ile ilgili konferanslar. Çevre sorunlarının uluslararası boyutları. Türkiye’de çevre sorunları. Metropollerde çevre sorunları. Kısa ve uzun dönemde alınacak önlemler. Çevre ile ilgili yasalar, yönetmelikler, mevzuat

4130450

HDS: 3

AKTS: 6

Zorunlu

ÇAĞDAŞ SİYASET FELSEFESİ

19. yüzyıl düşüncesinin temel izlekleri, diyalektik; Hegel ve Marks. Nietzche’de özgürlük, ahlak eleştirisi. Kant’ın özne ve özgürlük kavramsallaştırması. Marks’ta özgürleşme ve ekonomi politiğin eleştirisinde temel Marksist kavramlar. II. Dünya Savaşı sonrası Siyasal Teorinin genel çerçevesi, Frankfurt Okulu Teorik yaklaşımı; Eleştirel Teorinin temel yönelimleri, Modernite eleştirileri ve postmodernizmin genel çerçevesi, Derrida ve differance ve deconstruction. Faocoult ve iktidar.

DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ

4130402

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Türkiye ekonomisinin tanımı ve kapsamı. 1923-1960 dönemi Türk ekonomisi: Ekonomik gelişme ve üretim yapısı, tasarruflar, iç ticaret hadleri ve vergileme, istihdamda gelişmeler, dış ticarette gelişmeler. 1960-1994 dönemi Türk ekonomisi: ekonomik gelişme, üretim, verimlilik, sektörler arası bağlantılar, finansman, istihdam, dış ticaret. 1995 den sonraki gelişmeler. Temel ekonomik sorunlar ve çözüm yolları.

4130404

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

SOSYAL POLİTİKA

Sosyal politikanın tarihsel gelişimi. Türkiye’de işsizlikle mücadelede sosyal politikaların yeri Türkiye’de ücretler ve asgari ücret politikaları. Çalışma şartlarının düzeltilmesi. Engellilerin korunması. Kadınların işgücüne katılımı. sosyal güvenlik sistemi ve sosyal politika. Endüstri ilişkileri ve tüketicilerin koruması. Türkiye’de nüfus artışı ve buna yönelik politikalar.

4130408

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

ÇAĞDAŞ YÖNETİM KURAMLARI

Yönetim düşüncesinin temel kavramları. strateji ve yönetimde strateji türleri. Teknoloji ve yenilik. Yönetim biliminin gelişimi. Klasik yönetim yaklaşımı, neo klasik ve sistem. Çağdaş yönetim yaklaşımları ve teknikleri. planlama, planlama kavramı ve stratejik plan. yöneltme, liderlik, motivasyon. Eşgüdüm ve denetim. Kriz yönetimi ve farklılık yönetimi

4130410

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL YAPISI

Toplumsal yapı, toplumsal kurumlar, gruplar ve toplumsal değişme, Osmanlı sosyal yapısı, Osmanlıdan Cumhuriyete değişme ve süreklilik, Modernleşmenin hayata yansıması, Cumhuriyet, devrimler, ve toplumsal yapı, Türkiye’de siyaset ve demokrasi, kentler, gecekondular, köyler. Osmanlıdan Cumhuriyete birlikte yaşama sorunları ve çok kültürlülük

4130412

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

KAMU POLİTİKALARI

Kamu politikalarına giriş, kamu politikası döngüsü. Kamu politikası analizi alıştırması. Kamu politikası uygulama kuramı ve alıştırması. Kamu politikası aktörler ve uygulayıcılar arasındaki ilişkiler, sosyal paydaş analizi alıştırması. Kamu politikası, programı ve projesi arasındaki fark ve ilişkiler ve politika transferi. Karar-alma kuramları ve alıştırması.

4130414

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

CİNSİYET VE SİYASET

Toplumsal cinsiyet kavramı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine farklı yaklaşımlar: Liberal yaklaşım, Marksist yaklaşım ve post modernist yaklaşım. Feminist yaklaşımlar: eşitlikçi feminizm, sosyalist feminizm, radikal feminizm. Toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve siyasette eşitlik politikaları.

4130418

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

TÜRKİYE’DE ÇEVRE POLİTİKALARI

Çevre ve çevre politikaları. Çevre vergileri ve gelir dağılımı. Çevre politikaları bağlamında kamu harcamaları. Uluslararası mali kuruluşlar ve sürdürülebilir çevre. Tüketim toplumu ve sürdürülebilir tüketim. Çevre politikası yaklaşımları: piyasa çevreciliği, sürdürülebilir kalkınma, radikal ekoloji. Türkiye’de çevre politikasının yürütülmesi sürecinde karşılaşılan yönetimsel ve mali sorunlar. Çevre kalite yönetimine sistem yaklaşımı ve çevre politikası uygulama araçları.

4130460

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

KAMU EKONOMİSİ

Kamu ekonomisinin doğuşu, gelişimi ve konusu. Devletin ekonomideki payı. Kamusal Mallar Teorisi, devletin özel mal ve hizmet üretmesi. Fayda-Maliyet analizi. Kamusal karar alma mekanizmasının özellikleri. Kamu gelirleri ve vergileme ilkeleri.

8010152

HDS: 3

AKTS: 4

Seçmeli

İNSAN HAKLARI (HUZEM)

İnsan hakları ve kamu özgürlükleri kavramı, hak ve özgürlük ayrımı, insan hakları fikrinin tarihsel gelişimi. İnsan hakları teorileri, tabii hak anlayışı, pozitivist hak anlayışı, temel hak ve hürriyetlerin sınıflandırılması. İnsan haklarının uluslararası korunması fikri, uluslararası sözleşmeler ve temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sorunu.

 


HIZLI ERİŞİM

Twitter Facebook